Kuo naudingas nakvišų aliejus?

Posted: February 27, 2016 in Uncategorized

nakviša

Nakvišų aliejus

Dvimetė nakviša (Oenothera biennis L.) – tai Šiaurės Amerikos augalas, kurį senovės indėnai ypač vertino ir tikėjo, kad šio augalo šaknų gėrimas suteikia antgamtinių jėgų. Į Europą nakviša buvo atvežta XII amžiuje, tuometiniams europiečiams tai atrodė stebuklingas augalas, galintis išgydyti nuo visų ligų.

Mūsų laikais, nuodugniai ištyrus nakvišos cheminę sudėtį bei ją sudarančių junginių savybes, šio augalo preparatai tampa populiarūs ir svarbūs dėl savo unikalių savybių.

Kuo naudingas nakvišų aliejus?

Nakvišų aliejus vertinamas kaip polinesočiųjų (linolo, γ linoleno, α linoleno rūgščių) rūgščių šaltinis. Nepakeičiamos riebalų rūgštys (polinesočiosios omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys) yra būtinos daugeliui medžiagų apykaitos procesų, yra energijos šaltinis, visų ląstelių membranų sudėtinė dalis, jos slopina uždegimą, įtakoja krešėjimą ir kraujospūdį, stiprina imunitetą. Organizmas šių rūgščių nesintetina, jų būtina gauti su maistu. Mokslininkai teigia, kad žmogus su maistu per parą turi gauti 1–2 g polinesočiųjų riebalų rūgščių. O geriausia šias medžiagas gauti iš unikalaus gamtos aliejaus. γ linoleno rūgštis reikalinga prostaglandinų sintezei organizme, kurie reguliuoja moteriškų hormonų apykaitą, todėl manoma, kad nakvišų aliejus gali sumažinti premenstruacinius (PMS) simptomus. Taip pat ši rūgštis yra būtina riebaluose tirpiems vitaminams pasisavinti ir apsaugoti nuo oksidacijos.

PMS, menopauzės simptomai, mastopatija

Neprognozuojama nuotaikų kaita, padidėjęs jautrumas, irzlumas, ašaros dėl nereikšmingų dalykų, skausminga krūtinė, pilvo skausmai – tai tik dalis PMS simptomų (PMS – premenstruacinis sindromas). Kiekvieną mėnesį dauguma moterų skundžiasi šiais ir daugeliu kitų PMS simptomų. Todėl vis didesnį susidomėjimą kelia γ linoleno rūgštis, kuri ypač svarbi moters organizmui. γ linoleno rūgštis yra prostaglandinų pirmtakas organizme. Prostaglandinai veikia kaip hormonai (labai veikli biologinių junginių frakcija), reguliuoja daugelį funkcijų organizme – saugo nuo uždegimo, stimuliuoja imuninių ląstelių funkciją, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, kraujo krešėjimą, slopina premenstruacinio sindromo simptomus: galvos skausmą, depresiją, dirglumą, pilvo pūtimą, krūtų jautrumą, reguliuoja medžiagų apykaitą, kraujo spaudimą, kraujo krešėjimą. Bet koks prostaglandinų balanso pokytis sukelia menstruacijų ciklo nukrypimus, kiaušialąstės judėjimo kiaušintakiu sutrikimus ir kt. Pastebėta, kad moterys, kurių organizme yra mažesnis γ linoleno rūgšties kiekis, labiau jaučia PMS simptomus, ypač krūtinės skausmus. Todėl papildomas šios rūgšties įvedimas į organizmą normalizuoja ir palaiko normalų menstruacinį ciklą, mažina premenstruacinio sindromo bei menopauzės negalavimus. Prostaglandinai, kurie sintetinami iš γ linoleno rūgšties, moters organizme padeda atkurti normalią moteriškų hormonų pusiausvyrą tiek sumažėjus estrogenų kiekiui (premenopauzės ir pomenopauzės laikotarpiu), tiek esant jų pertekliui (kai jaunas moteris vargina PMS). Be to, profilaktiškai vartojant nakvišų aliejų, galima sumažinti mastopatijos riziką.

Oda ir nakvišų aliejus

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad natūralūs gamtiniai antioksidantai saugo odą nuo ultravioletinių spindulių, paruošdami ją iš vidaus, stimuliuodami odos apsauginius mechanizmus. Nakvišų aliejuje esantis vitaminas E neutralizuoja toksinius fiziologinių procesų metu organizme susidarančius laisvuosius radikalus. Puiki priemonė nuo raukšlių susidarymo. Gydo egzemą, dermatitus, odos suerzinimus. Tinka probleminių odos vietų priežiūrai. Nakvišų aliejus veikdamas raminamai ir slopina uždegimą, padeda įveikti odos paraudimus ir niežėjimą egzemos, žvynelinės atvejais. Aliejumi tepant nudegimo sukeltus randus ar saulės nudegintą odą, ji daug greičiau atsinaujina. Riebalų rūgštys (linolo, γ linoleno rūgštis), esančios nakvišų aliejuje, labai reikalingos odos barjerinei funkcijai palaikyti – esant laisvųjų radikalų atakoms, perdozavus ultravioletinių spindulių, pvz., per ilgai pabuvus saulėje. Be to, riebalų rūgštys slopina fermento 5-α reduktazės veiklą, kuris yra pagrindinis riebios odos kaltininkas. Todėl jos naudingos esant acne vulgaris (paprastieji spuogai) bei alerginėms odos reakcijoms. Aliejumi gydomos sunkiai gyjančios žaizdos, jis stiprina plaukus, nagus, gražina odą.

Kokioms odos problemoms esant patariama gerti nakvišų aliejų?

  • Odos būklės pagerinimui;
  • Ilgai gyjančių žaizdų gydymui;
  • Odos atjauninimui (ir po plastinių operacijų);
  • Odos tamprumo išsaugojimui po staigaus svorio kritimo;
  • Gydant paprastuosius spuogus, ypatingai jeigu spuogai išlenda prieš kiekvieną menstruacijų ciklą;
  • Slopinti alergines odos reakcijas, egzeminio pobūdžio odos pakenkimus;
  • Gerinti estetinę odos išvaizdą.

Pradūrus kapsulę, kosmetologė rekomenduoja nakvišų aliejumi patepti nagus, odeles. Nakvišų aliejus maitina nagus, minkština odeles aplink nagus, jos netrūkinėja, o nagai nesisluoksniuoja, tampa sveikesni ir gražesni.

Žiemą ypač šerpetoja oda aplink lūpas, trūkinėja lūpų kampučiai. Sutrūkinėjusias vietas patepus nakvišų aliejumi, oda suminkštėja ir nebetrūkinėja. Nakvišų aliejuje, be kitų naudingų medžiagų, yra ir vitamino E, kuris žinomas kaip „odos ir kraujagyslių elastingumo vitaminas“, turintis stiprų antioksidantinį poveikį.

Todėl nakvišų aliejus ypač naudingas odai – gerina odos medžiagų apykaitą, atjaunina, saugo odą nuo senėjimo ir žalingo aplinkos poveikio. Be to, nakvišų aliejus gali būti naudingas sergantiems dermatitu, slopina alergines odos reakcijas, egzeminio pobūdžio odos pakenkimus.

Kraujospūdis, aterosklerozė

Nakvišų aliejuje esančios omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys (α linoleno) iškart veikia keletą aterosklerozės vystymosi veiksnių: mažina kraujyje cirkuliuojančių trigliceridų ir didina didelio tankio lipoproteinų (DTL) – „gerojo” – cholesterolio kiekį. Esant dideliam trigliceridų ir mažo tankio lipoproteinų (MTL) – „blogojo” – cholesterolio kiekiui, ant kraujagyslių sienelių formuojasi riebalinės plokštelės, kurios mažina kraujagyslių skersmenį ir pralaidumą. Vystosi aterosklerozė su visomis savo pasekmėmis – infarktu, insultu, atminties praradimu.

Nakvišų aliejus mažina kraujo spaudimą ir krešėjimą, palaiko arterijų sienelių elastingumą bei reguliuoja širdies ritmą. Taip jos ankstyvoje stadijoje stabdo aterosklerozinės plokštelės formavimąsi, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, todėl gali veiksmingai apsaugoti nuo aterosklerozės, o kartu ir nuo koronarinės širdies ligos. Polinesočiosios riebalų rūgštys gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina kraujospūdį.

Omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys mažina homocisteino kiekį ir kraujo klampumą, kitaip sakant, skystina kraują. Nakvišų aliejuje esanti γ linoleno rūgštis padeda organizme palaikyti nesočiųjų riebalų rūgščių pusiausvyrą.

Astma, bronchitas

Nakvišų aliejus palengvina kvėpavimą astmos atvejais, skatina hepatocitų atsinaujinimą, ramina kvėpavimo takus, slopina uždegimą, palengvina atsikosėjimą. Nakvišų aliejus naudingas astmos, plaučių uždegimo, lėtinio bronchito profilaktikai.

Reumatoidinis artritas

Nakvišų aliejuje esančios omega-3 riebalų rūgštys gerina kalcio absorbciją, greitina sąnarių traumų gijimą, padeda sušvelninti ūminius ir lėtinius sąnarių skausmus, malšinti uždegimą bei tinimą. Nakvišų aliejų patartina vartoti patyrus sąnarių traumas (raiščių, sausgyslių patempimai), taip pat sergant reumatoidiniu artritu, osteoporoze.

Gerybinė prostatos hiperplazija

Nakvišų aliejuje esančios omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys mažina prostatos padidėjimo ir uždegimo tikimybę, padeda įveikti tokį padidėjusios prostatos simptomą, kaip dažnas ir skausmingas šlapinimasis. Nakvišų aliejus slopina fermento 5-α reduktazės, kuris ir skatina prostatos išviešėjimą, veiklą.Omega-3 riebalų rūgščių dėka paspartėja kraujo tekėjimas dubens srityje, todėl mažėja nevaisingumo bei impotencijos rizika.

Nervų sistema

Yra duomenų, leidžiančių teigti, kad omega-3 preparatų vartojimas gali sumažinti depresinės būklės atsiradimo tikimybę, turi įtakos atminčiai gerinti. Nakvišų aliejuje, be omega-3 riebiųjų rūgščių, yra ir triptofano – serotonino pirmtako, kuris yra pagrindinis „nuotaikos hormonas”, reguliuojantis mūsų įvairias emocijas, išraiškas, depresiją.

Nakviša – žolinis preparatas, labiausiai vertinamas dėl γ linoleno rūgšties, turinčios teigiamą poveikį organizmui gydant lėtines ligas.

Taigi pagrindinės nakvišų aliejaus savybės:

  • menstruacinio ciklo reguliavimas,
  • odos būklės gerinimas,
  • liekninamasis poveikis.

http://www.nebijokgyventi.lt/nakvisu_aliejus.htm

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s